Xhamia e Kukli Beut

Statusi


Lloji i Mbrojtjes: Nën mbrojtje të përhershme Data e Mbrojtjes: 925/67


Lloji i Mbrojtjes: Nën mbrojtje të përkohshme Data e Mbrojtjes: 2011


Lloji i Mbrojtjes: Nën mbrojtje të përkohshme Data e Mbrojtjes: 2012Historiku


Në qendër të fshatit Bresanë, në një hapësirë mjaft të madhe, Kukli Mehmed Beu ndërtoi xhaminë në shek. XVI, respektivisht në vitin 1538. Xhamia është ndërtuar me material tradicional: gurë, qerpiçë, dru, dhe është mbuluar me rrasa guri. Pranë xhamisë gjendet ndërtesa e Tyrbes, ku është varrosur Kukli Mehmed Beu dhe familja e tij e afërt. Në oborrin e xhamisë janë edhe varrezat e vjetra të fshatit Bresanë.Emërtimet dhe Referimet


Numri Unik: 002056


Emri: Xhamia e Kukli Beut


Klasa: Monument


Institucioni: QRTK – PrizrenLokacioni


Shteti: Kosove


Komuna: Dragash


Qyteti/Fshati: Bresanë


Lokaliteti: Qendra e fshatit


Kodi Postar:


Emri i rrugës:Lloji funksional dhe datimi


Lloji (Tipi): Arkitektuale


Periudha: Osmane


Shekulli: XVI