Nacionalna Biblioteka Kosova (Priština)

Status

Vrsta zaštite: Inventarisano Data e Mbrojtjes: 2013

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2013

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2014

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2015

Istorijat

Izgrađen je 1974 godine po nacrtima hrvatskog arhitekte Andrija Mutnjaković, biblioteka kao arhitektonska celina je kombinacija kubova i kupola i pripada tipu arhitekture “novog regionalizma”. Nacionalna Univerzitetska BibliotekaKosova u 1982 godini (poznatau to vreme kao Narodna i Univerzitetska BibliotekaKosova) započinje svoje delovanje u ovoj zgradi. Zgrada je na 4 sprata sa površinom od 16.500m2 od kojih 13.500m2 korisne površine. U odnosu na sastav biblioteka se ističe kao celina kubova pokrivena omotačem skeletnom membranom od čelika, koja u kombinaciji sa osvetljenjem u zenitu ostvaren kroz kupole, stvara sistemosvetljenja koji osigurava dovoljno svetla i zaštite od previšeizolacije. Ukupno postoje 99 kupola odvojenih segmentima koji nalikuju mozgu i simbolično predstavljaju znanje. Funkcionalna organizacija je obavljeno na osnovuiskustva savremenih biblioteka. Biblioteka ima čitaonice, periodičnu salu, salu posebnih fondova i sale, prostorije za laboratorije konzervisanja knjige, foto-laboratorij, vezivanje knjiga, skladišta i administrativne prostorije. Sale za čitanje su podeljene u dva sprata: prvi sprat - dve velike sale za 400 čitaoce, drugi sprat–specijalističke sale, na trećem i četvrtomspratu dvorana za naučne radnike. Skladište knjige nalazi se u dva podzemnasprata. Biblioteka ima dva amfiteatra, 150 + 40 sedišta i jedna za 75 sedišta. Biblioteka transport knjige ima mehaniziran, dok prostorije datoteka ima u blizini sa svim salama za čitanje. Biblioteka sada funkcioniše, ali ima potrebe za modernizacijutransporta knjiga, digitalizacije datoteka i čitaonica, kao i druge intervencije.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 003639

Naziv: Nacionalna Biblioteka Kosova

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Priština

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Priština

Grad / Selo: Priština

Lokacija: Univerzitetski centar grada Prištine

Poštanski fah: 10000

Naziv ulice: Rr. Bedri Shala

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period:

Vek: XX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.