Kuća Ismet Žavelija (Djakovica)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: Tetor-2012, Tetor 2013,-Tetor 2014

Istorijat

Kuća Ismet Žavelija naalzi se u Velikoj Čaršiji i izgrađena je u XIX veku. Ova zgrada je služila za stanovanje, funkciju koju obavlja i danas. Ulazi u rang tradicionalnih građanskih kuća. To je vrsta kuće sa četvorougaonim čardakom, izgrađena na dve etaže. Temelji su od kamena, zidovi od gline. Stil gradnje je bondruk, glina sa drvetom hatla. Konstrukcija sprata i krova je izgrađena od drveta i pokriven tradicionalnim crepom. Zidovi su malterisani i okrečeni. Čardak je smešten na dva stuba, i kao specifičnost koja je razlikuje od drugih vrsta čardaka koje se mogu pojaviti kod ove vrste objekta, su četvorougaoni profili u ćošku čardaka, kao i u uglovima zgrade, dok zone koja označavaju podelu između spratova imaju dekore (u obliku pletenica). Još jedna karakteristika ove kuće je drveni profili između dva stuba u čardaku (nasuprot glavnog ulaza). Čardak je ukrašen arabeskama. Pod, tavanica, vrata i prozori su izrađeni od drveta. Tekom godina 2013 - 2014, intervenisano je merama zaštite - restauriranja, pridodajući najveću pažnju očuvanju originalnih elemenata. Radovi su izvedeni na fasadi zgrade, u strehi, dok u enterijeru su obavljena konzervisanje hajata i izgrađena je novo kupatilo.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 003502

Naziv: Kuća Ismet Žavelija

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Ðakovica

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Djakovica

Grad / Selo: Đakovica-Grad

Lokacija: "Ulica Čabrata"

Poštanski fah: 50000

Naziv ulice: Mithat Frashëri

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.