Bivši Hotel Union (Priština)

Status

Vrsta zaštite: Ostalo Data e Mbrojtjes: 6/90

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2012

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2013

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2014

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2015

Istorijat

Zgrada bivšeg 'Hotel Union' trenutno zgrada trgovačkog centra 'Benetton'je jedan od najistaknutijih primera zgrada arhitektonskog stila modernizma u period pod uticajem austrougarske u Prištini, izgrađen u XX veku, tačnije1927 godine. Zgrada plana u obliku slova “L” sa površinom od 500 m2, podeljena prema etažama u podrum, dva sprata i potkrovlje tipa 'Mansarde'. Dominira središnji obim fasade zgrade, realiziran na spoju dva krila zgrade u obliku luka sa krovom u obliku kružnog šatora. Ulazak u zgradi je izrazitsa stubovima dok prozori su izraženi sadva stuba i arhitrima u obliku timpana. Zgrada je dizajnirana za obavljanje hotelijerske funkcije. Na početku je nazvan Hotel 'Nacional', dok tokom Drugog svetskog rata promenio je naziv u Hotel' Skender Beg', nakon rataponovo menja naziv u 'Nova Jugoslavija', i zadnjih decenija XX veka do 2013 godine zna se pod nazivom Hotel 'Union', i nakon ove godine prolazi u poslovnu-trgovačku funkciju pod nazivom Trgovački Centar 'Benetton'. Građevinski materijali su tradicionalni, kamen, cigle od pečene glinei drvenekonstrukcije. Dominira pokrivač ploča od valjanog bakra. Zgrada prolaskom vremenaje pretrpela relativno malih transformacija.U 2009 godini zgrada je izgorela. Tokom prelaskau trgovački centar obloga zgrade je sačuvana dok unutrašnja struktura zgrade je potpuno transformisana da bi služila novoj funkciji sa otvorenim planom. Zgradisu zamenjeni izgoreli prozori, i krov je obnovljen, dva ugla zgrade su otvoreni da bi se postavile vitrine i krovu je dodana jedna površina u obliku zakrivljenog “L”. Danas je objekat u dobrom stanju.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 003341

Naziv: Bivši Hotel Union

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Priština

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Priština

Grad / Selo: Priština

Lokacija: Trg Dr. Ibrahim Rugova

Poštanski fah: 10000

Naziv ulice: Bulevadri Nënë Tereza

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period:

Vek: XX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.