Prva škola na albanskom jeziku (Priština)

Status

Vrsta zaštite: Inventarisano Data e Mbrojtjes: 24.08.2000

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2013

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2014

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2015

Istorijat

Zgrada prve škole na albanskom jeziku se nalazi u zapadnom delu istorijskog centra Prištine, u trouglu koji čine ulice Trepča i Ilir Konuevci. Zgrada sa spratovimaP+1 izgrađena je u drugoj polovini XIX veka od Avdurrahman Paša Albanac iz Prištine. U 1880 godini je izgorela, ali je obnovljena ponovo od dece Avdurrahman Paše. Godine 1908, u ovoj zgradise otvorila gimnazija (Idadije) koja je imala oko 250 studenata albanaca. Nakon Drugog svetskog rata jedno vremese koristilo kao kasarna vojske bivše Jugoslavije. Dok već nekovreme ova zgrada se koristi za stanovanje od nekolikoporodica. Zgrada ima približno kvadratnu planimetriju,tipično za vreme u kojem je sagrađena, jer je isključena iz arhitektonskih karakteristika oblikovanja kao i tipologije funkcionalnosti arhitektonske zgrada vremena. Osnova prizemljaima površinu izgradnje od oko 290 m2, zajedno sa spratom dostiže površinuod ukupno oko 580 m2, ne računajući površinu podruma koji nije dostupan, ali se misli da je zasnivanna fotografiji jugozapadne fasade. Zidovi zgrade su od kamena i opeke obloženi malterom koja je degradiran zubom vremena. Konstrukcija među-spratova je izrađena od drveta i punjen glinenim blatom. Iz tragova u severoistočnoj fasadi se primećuju da su prozori promenjeni u odnosu na prvobitno stanje, u jugozapadnoj fasadi su sačuvane izvorni otvori. U fasadi postoje tragovi koji ukazuju da su prozori ponavljani izrazitim ritmom.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 003194

Naziv: Prva škola na albanskom jeziku

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Priština

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Priština

Grad / Selo: Priština

Lokacija: Istorijski centar grada Prištine

Poštanski fah: 10000

Naziv ulice: Rr. "Ilir Konushevci", Nr. 7

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period:

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.