Bibljoteka “Hivzi Sulejmani” (Priština)

Status

Vrsta zaštite: Ostalo Data e Mbrojtjes: 937/1967

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2011

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2012

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2013

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2014-2015

Istorijat

Zgrada gradske bibljoteke “Hivzi Sylejmani”, po natpisu na fasadi, datira od 1930 godine. Početna funkcija je bila stambena i kućna, a bila je vlasništvo trgovca jevrejskog porekla, Jovan Milić iz Prištine. Dvorište zgrade je ograđeno zidom od blata, pokriven crepovima, sa visokim zelenilom (borovima), koje na poseban način ističu lokaciju. Prizemlje ove jednospratnice u svojem konstruktivnom sastavu sadrži spoljne stubove koji sadrže stepenište i odmaralište putem kojih se pristupa spratu. Meskat i krovna krunica su izraženi kao horizontalni elementi sa posebnom plastičnom preradom. Krov je tradicionali četvorovodni. Prednja fasada se deli na dva simetrična dela koja sadrže ulaze, stepenište i odmarališta. Glavni motiv dekorativne kompozicije predstavljaju dominanti motivi oko prozora. Estetska integralnost zgrade je pretrpela kasnije intervencije koje su dosta različite. Od novembra meseca 1944 godine, u ovoj je zgradi bio smešten bivši komitet Jugoslovenske Komunističke Partije za Kosovo, dok je od 1948 godine ova kuća pretvorena u gradsku bibljoteku Prištine. Zgrada bibljoteke u svom dvorištu sadrži i dve prateće zgrade: salu za čitanje P+0 i arhivu P+0, izgrađene novim građevinskim materijalom, a koje sve zajedno čine arhitektonsku skupinu.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 002963

Naziv: Bibljoteka “Hivzi Sulejmani”

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Priština

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Priština

Grad / Selo: Priština

Lokacija:

Poštanski fah: 10000

Naziv ulice: "Uçk", Nr. 10

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period:

Vek: XX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.