Kula Husni Košija (Djakovica)

Status

Vrsta zaštite: Pod zastitom Data e Mbrojtjes: 10.04.1980 - nr.02-137

Istorijat

Kula Husni Košija se nalazi u kompleksu Velike Čaršije, blizu sledećih spomenika: Mesdžida Šeh Ruždije, spomenika Prizrenske Lige, Kule Sulejman Vokšija, Kule Paše Avdulah Dreni. Objekat je izgrađen ka kraju XIX veka, 1870 godine, kao delo narodne arhitekture, kule tvrđave, karakteristika Metohije. Izgradili su je lokalni Albanski majstori i ista poseduje posebne arhitektonske karakteristike, predstavljajući posebnu varijantu Metohije. Poznata je po zatvorenoj osobini, koja ovoj izgradnji daje određene zaštitne osobine tvrđave. Kula je izgrađena od prirodnog i izrezbarenog kamena različitih veličina. Na gornjem spratu kule, prozori su oblika polu-luka, dok su na prizemlju i prvom spratu četvrtastog. Bilo je izmena u unutrašnjosti kule, a na spoljašnosti iste vrlo malo.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 002706

Naziv: Kula Husni Košija

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Ðakovica

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Djakovica

Grad / Selo: Đakovica

Lokacija: Velika Čaršija

Poštanski fah: 50000

Naziv ulice: “Ismajl Qemajli”

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.