Žitnica Feriza Laštice (Gnjilane)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: Tetor 2012

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 01.10.2014

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 09.10.2015

Istorijat

Žitnica Feriza Laštice se nalazi u selu Laštica, opština Gnjilane. Ovaj objekat je podignut krajem XVIII veka. Žitnica je karakteristična, pre svega zbog veličine, ali svakako i zbog drvene građe. Žitnica je izgrađena na kamenoj osnovi. Njeni raonici su široki i veoma jaki, rađeni od hrastovine. Prema čuvenju, na teritoriji Pomoravlja trebaju postojati još dve ovakve žitnice, koje je, prema svemu sudeći, napravila ista ruka. Karakteristična je i po krovnom pokrivaču, koji ima otvor tipa kule. Posle Drugog svetskog rata , “narodna vlast“ je koristila kuću Feriza Laštice za novu opštinu sela a žitnica je služila toj vlasti služila kao zatvor, u čijim prostorijama su se držali zarobljenici. U stvari, žitnici prethodi otvoren trem, koji ima ulazna vrata sa kojima se povezuju stepenice koje komuniciraju sa pet otvorenih prostorija, po dve sa strane i jednoj na čelu. Drveni ukrasi čine žitnicu još posebnijom. Zaista, ukrasi su drveni duborez, ponekad različite gravure a nekad motivi podignuti na reljefu. Inače, žitnice uobičajeno služe za držanje i čuvanje žitarica (pšenice, ječma, itd.). Prema vlasnici kuće, žitnica se već duže vreme ne koristi za ono za šta je namenjena.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 002681

Naziv: Žitnica Feriza Laštice

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Gnjilane

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Gnjilane

Grad / Selo: Laštica

Lokacija: Laštica

Poštanski fah: 60000

Naziv ulice:

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period:

Vek:

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.