Mejtep u Gornjoj Luci (Pec)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2011

Istorijat

U selu gornja Luka u centru sela pored puta, nalazi se mejtep, koji je nazvan Mejtep (škola) Tahir Efendi Luke. Objekat je izgrađen u XIX v. Seoski mejtep izgrađen je od strane Albanskih narodnih građevinaca u XIX veka a prema stilu izgradnje ovaj mejtep nas podseća na kule u ravnici Dukađina, koje su izgrađene od kamena i drveta. Mejtep je izgrađen prema tehnici rustika, gde su otvori, kapija, prozori i uglovi objekta izgrađeni neobrađenim kamenjem što ih čini posebnim od ostalih spoljnih zidova mejtepa. Mejtep je očuvao pređašnje stanje uz određene kasnije promene spoljnih zidova mejtepa tako i poravnanje spoljne fasade. Osim arhitektonske vrednosti, mejtep ima i veliki istorijski značaj za albanski narod jer je bila prva albanska škola u ovom predelu. Mejtep je u dobrom stanju. Mejtep se nalazi na katastarskoj zoni br. 61800, parceli br. 157.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 001622

Naziv: Mejtep u Gornjoj Luci

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Pec

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Pec

Grad / Selo: Gornja Luka

Lokacija: Mejtep u Gornjoj Luci

Poštanski fah: 51000

Naziv ulice: Fshati lluke e eperme

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Moderna

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.