Haxhi Zekin grob (1902) (Pec)

Status

Vrsta zaštite: Pod zastitom Data e Mbrojtjes: 02-496/76

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: Tetor 2012

Istorijat

U Dugoj čaršiji u Peći,u dvorištu Bajrakli Džamije, nalaze se 52 grobova, gde je i grob Pećkog patriota Hadži Zeke. Hadži Zeka je rođen 1832 godine i potiće iz porodice došljaka iz Bibera (Malesije), od oca Mehmet Abedina i majke Zelfije Doći iz Dečana. Pravo ime Hadži Zeke je Zenel, ali nakon što je posetio sveta mesta zvali su ga Mula Hadži Zeka. Hadži Zeka osnovno školovanje uzeo je od hodže grada, i nakon završene pola srednje škole imenovan je za učitelja u Peći. Njegovi posmrtni ostaci nalaze se u dvorištu Bajrakli Džamije, u Pećkoj Čaršiji. Tu je sagrađen jedan grob od prerađenog kamenja i spomenarom sa fotografijom Hadži Zeke, gde je navedeno i njegovo ime. Grob je memorijalni monumenat pod zaštitu zakona od 1976 godine. Monumenat (grob) je u dobrom stanju i posećuje se od mnogih međunarodnih i domačih posetilaca.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 001155

Naziv: Haxhi Zekin grob (1902)

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Pec

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Pec

Grad / Selo: Peć

Lokacija: Duga Čaršija - kod Bajrakli Damije

Poštanski fah: 30000

Naziv ulice: Çarshija e gjatë

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Moderna

Vek: XX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.