Grob Ali Pase Gusinje (Pec)

Status

Vrsta zaštite: Pod zastitom Data e Mbrojtjes: 02-377/77

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2012

Istorijat

U dvorištu Bajrakli Džamije nalazi se grob Ali Paše Gusinje. Monumenat je sakralnog tipa. Datira od dana smrti u 1885 godini. Ima poseban značaj za istorijsku sadržinu, jer je reč o posmrtnim ostacima stratega,ideologa, borca i najzaslužnijeg vođe krajine Plava i Gusije, učesnika i komandanta iz Prizrenske Lige 1878 godine, gradonačelnika Peći. On je nasvetlija figura što se tiče političkog,istorijskog i nacionalnog aspekta. Stoga iz ugla čuvanja kulturnog istorijskog nasleđa Grob Ali Paš Gusije zaslužuje posebnu zaštitu. Posmrtni ostaci Ali Paš Gusinje sahranjeni su u dvorištu Bajrakli Džamije u Peći gde se nalazile i ostale grobova. Tokom vremena, grob je nastavio da se uništi. Imajući u vidu stanje, inicijativom zanatlija Pećke Čaršije i pripremom projekta od strane IZM Peći, u 2002 godini izvršena je restauracija Groba Ali Paš Gusinje. Treba istaći da grob Ali Paš Gusinje bio je pod zaštitom od 1977 godine.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 001152

Naziv: Grob Ali Pase Gusinje

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Pec

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Pec

Grad / Selo: Peć

Lokacija: “Bajrakli Džamija” - Peć

Poštanski fah: 30000

Naziv ulice: “Bajrakli Xhamia” - Pejë

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Moderna

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.