MEJTEP HADŽI IMERA (Djakovica)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: Tetor-2012, Tetor 2013,-Tetor 2014

Istorijat

Mejtep (škola) Hadži Imerija je objekat unutar kompleksa džamije Hadži Imerija i kako samo ime ukazuje nalazi se mahali Hadži Imerija. Zgrada se nalazi nasuprot ulaza u džamiju. U njegovoj primarnoj funkciji Mejtep je poslužio za obrazovanje učenika u verskoj nastavi (muslimana), ali kasnije je služio za razne aktivnosti kao što je štamparija, dok tokom 90-ih godina tamo je odžana nastava od studenata srednje škole. Objekt mejtepa se razvije u dve etaže. Na prizemlju tokom godina, imali smo neke neprofesionalne intervencije kao što je proširenje otvora, kako bi se prostor u prizemlju osvetlio. Objekat je izgrađen od materijala kamen i glina. U južnom delu džamije imamo izlaz ancake od 60 cm, koja prolaskom vremena je pretrpela značajna odstupanja, i iznad nje niz prozora /7 otvora/. Kako u objektu džamije takođe i u Mejtepu se karakterizira dugačak streha više od 1.30 m, koja ima originalni izgled, bez pokrivanja. Konstrukcija međusprata je od drvene gradnje, sa podom od dasaka i dekorisane tavanice. I streha na zapadnoj strani, sa ulice je pretrpela deformacije. Promena odredišta je rezultiralo da u objektu se obavljaju neprofesionalne intervencije koje su oštetila objekat. U 2014 godini su obavljene radovi na konzervaciji-restauraciji u objekat Mejtepa, kako u enterijeru, tako i eksterijeru. Očuvajući originalnost ovog objekta, sa izuzetkom otvora u prizemlju, koji se trebaju vratiti u prvobitno stanje u nekoj drugoj fazi intervencije.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 001056

Naziv: MEJTEP HADŽI IMERA

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Ðakovica

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Djakovica

Grad / Selo: Đakovica

Lokacija: "Mahala Hadži Imera

Poštanski fah: 50000

Naziv ulice: "Ferhat Binishi"

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.