Zenel Begova Kula (Pec)

Status

Vrsta zaštite: Inventarisano Data e Mbrojtjes:

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 950/55

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: Tetor 2012

Istorijat

Kula Zenelj Bega U okviru Zenelj Begovog kompleksa u Peći, nalazi se dvospratna kula koja je obuhvatala glavni deo u odnosu na konak koji je bio u unutrašnosti dvorišta. Danas konak ne postoji, dok kula je restaturirana posle spaljivanja i granatiranja od strane srpskih snaga 1999 godine. Kula je sagrađena u drugom delu XIX veka i imala je funksiju za primanje gostiju. Kula pripada tipu dušeklek od kamena koji se projektuje vani od ugla i i sa pristupom na gornjim spratovima iznutra. I u ovoj kuli prizemlje se koristilo za skladište, prvi sprat zadovoljio je potrebe porodice i na gornjem spratu nalazila se gostinska soba za mušakrce sa duseklekom. Što se tiće unutrašnje organizacije karakteristika je da svaka soba ima hamamdžik, i sanitarni čvor izlazi iza glavne zapremine. Za vreme mladih turaka (djonturaka) prve dekade XX. veka, objekat je pretrpeo neke kontruktivne promene u arhitektonskim elementima, prozora i vrata koja su se povećala. Kula je do danas promenila nekoliko puta svoju svrhu, dok za vreme komunizma bila je konfiskovana i od 1947 do 1947 služila je kao pošta i kao zatvor. Objekat je vraćen vlasniku 1947 godine, koji je u njoj živio do 1999 godine. Restaurirana je od vlasnika i danas kula služi za stanovanje, dok prizemlje je pretvoreno u lokal i konstruktivni elementi su promenjeni da bi služili novoj funksiji.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 001005

Naziv: Zenel Begova Kula

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Pec

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Pec

Grad / Selo: Grad-selo: Peć

Lokacija: Peć

Poštanski fah: 30000

Naziv ulice: Rr.ish 17 nentori

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.