Kuća Muhamera Šabanija u Prlepnici (Gnjilane)

Status

Vrsta zaštite: Evidentirano Data e Mbrojtjes: 2012

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 01.10.2014

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 09.10.2015

Istorijat

Kuća Muhamer Šabanijase nalazi u selu Prlepnica, opštine Gnjilane. Kuća je sagrađena u poslednjoj deceniji XIX. veka, odnosno 1880. Podignuta je na ravnici i ima istorijsku, arhitektonsku, umetničku i estetsku vrednost. Radi se o stambenoj zgradi porodičnog karakterom koji u sebi sadrži albanske elemente. Prema podacima porodice, kuću je izgradio Šaban Aga, Muhamerov deda, koji je bio sin Ahmedov koji je tokom otomanske vladavine služio kao spahija (konjanik). Kuću su gradili 5 ili 6 majstors, koji su bili iz Vranja. Kuća ima pravougaonu osnovu i ima dva sprata: prizemlje i sprat. Zidovi su izgrađeni od kamena, drvene građe i opeke. Prizemlje je izgrađeno sa kamenjem i horizontalnim drvenim gredama kao ojačanje za zidove. Kuća ima četvorostrešni krov. Vrata kuće su se prvobitno nalazila unutar kuće, a vrata koja su sada postavljena, nisu originalna. Vertikalna komunikacija između spratova vrši se uz pomoć unutrašnjih stepenica. U prizemlju se nalazila štala, kao i prostorija koja je služila za čuvanje mlečnih proizvoda, gornji deo čijeg ulaza je bio u obliku razbijenog luka sa ciglama. Zbog porodičnih potreba, soba sa odžakom, koja se nalazila na spratu, premeštena je u prizemlje i izgrađen joj je odžak koji pre nije bio tu. Čitav unutrašnji prostor osvetljen je prozorima koji se nalaze na levoj i na desnoj strani ulaznih vrata prizemlja. Sprat kuće, u svojoj kompoziciji,ima hodnik i četiri sobe. Jedna od njih je služila kao “prostorija sa odžakom“ a druga kao “oda za muškarce“. Njihova unutrašnjost se odlikuje originalnim tavanima, raftovima, prozorima, hamamima (kupatilima) koji se nalaze unutar vitrina, onda odžacimai prozorimakoji suočuvani u prilično dobrom stanju. Sve ovo je rađenosa veštinom i umetnički, sa ukrasima u drvenim elementima. Na spratu, u prednjem delu kuće, nalazi se balkon koji je otvoren i izdvaja se, a koji je sasvim dobro očuvan i sadrži sve originalne elemente osim vrata. Balkon okarakteriše drveni rad i tri jednostavna stuba sa pravougaonom osnovom. Iako je ova kuća prošla kroz restauracije u različitim razdobljima, početna izgrdnja nije promenjena. Danas, vlasnik Muhamer Šabani, je kuću maltene u potpunosti vratio u prvobitno stanje.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 000823

Naziv: Kuća Muhamera Šabanija u Prlepnici

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Gnjilane

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Gnjilane

Grad / Selo: Prlepnica

Lokacija: Prlepnica

Poštanski fah: 60000

Naziv ulice: "Hydajet Hyseni"

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.