Tekija Babe Alije (Djakovica)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: Tetor-2012, Tetor 2013,-Tetor 2014

Istorijat

Tekija Babe Alija se nalazi na mestu zvanom "Mahala Hanke" i sagrađena je početkom XIX veka od Šejh Cena. Objekt u pitanju pripada vrsti religioznih objekata islamske veroispovesti i centar je reda Šazeli, koji se nalazi samo u Đakovici. Kompleks u pitanju se sastoji od dela za stanovanje i turbeta. Smatra se kao jedan od spomenika koji su najbolje održavani iako samo svojim vlastitim ulaganjima. Od posebne vrednosti u ovom spomeniku je objekat turbeta, koji je očuvan u originalu, sa velikom kupolom u njenoj unutrašnjosti ali u zadnje vreme freske u kupoli su počeli da se oštećuju. Deo stanovanja, prema vlasniku nije u originalnom stanju. Početno, pre otprilike 85 godina, cela zgrada je bila samo prizemlje, i u sobi za doček u sredini sobe bila je velika kupola, ali kako se porodica povećala ovaj deo je kasnije rušen i izgrađena je na dva sprata. Čak i danas jedna soba ovog objekta je namenjena za obavljanje verskih obreda članova tekije. Zidovi su od gline, izgradnja potkrovlja od drveta i fasada dobro očuvanim krečnim malterom. Ulazna vrata i prozori nisu u originalnom obliku, pošto iste su zamenjene sa ciljem poboljšanja životnih uslova, odnosno nivoa osvetljenja, osim objekta tekije u kojem su one sačuvane kao što su bile.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 000751

Naziv: Tekija Babe Alije

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Ðakovica

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Djakovica

Grad / Selo: Đakovica

Lokacija: "Mahala Hanke"

Poštanski fah: 50000

Naziv ulice: Mithat Frashëri

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.