Kuća porodice Fišekćiu (Prizren)

Status

Vrsta zaštite: Inventarisano Data e Mbrojtjes: 2003

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2014-2015

Istorijat

Kuća Hazir Fišekđiju se nalazi u naselju Baždarhane, sa prednjom stranom orijentirana ka zapadu. U blizini kuće nalaze se još nekoliko starih kuća: kuća porodice Rrekathati, porodična kuća, porodična kuća Agalari, porodična kuća Okčabol itd. Kuća je sagrađena krajem XIX veka, odnosno 1888 godine i služila je za stanovanje celo vreme. Temelji i deo zidova prizemlja su izrađeni rečnim kamenjem povezane krečnim malterom, dok preostali deo ciglama od blata, debljina zidova je do 70 cm, povezana s horizontalnim drvetom hatula. Zidovi sprata su izgrađeni sistemom bondruk napunjena blatom, povezane glinenim blatom, gde je debljina zidova do 20 cm, dok potpornih zidova do 70 cm. Konstrukcije međusprata i krov su napravljeni od drveta. Krov ej na dve vode, prekriven mediteranskim crepom. Vrata i prozori su izrađeni od drveta. Kuća ima pravougaoni plan, dvospratna je u simetričnom obliku, sa hajatom u prizemlju. U okviru kuće nalazi se dvorištu popločana kaldrmom, između kojih je zid koji deli kuću na dva dela, sagrađena 1977 godine. U spoljnoj fasadi izrađena majstorski u neo klasičnom stilu, sa nekoliko geometrijskih ukrasa (u obliku pravougaonika, trougla, i romba), kao i motiv sunca i meseca. Krečenje fasade je izvršeno od strane vlasnika. U unutrašnjosti se nalazi nepokretna oprema: Jednostavne tavanice "boca", dreni ormari, jukluci, drvene stepenice, police, Pokretna oprema, umivaonik kupatila, bakrena posuda, tepih itd Danas je kuća još uvijek useljiva. Kuća i dvorište su podeljene simetrično u dva dela zidom i imaju dva vlasnika. U dvorištu je izgrađena nova kuća.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 000505

Naziv: Kuća porodice Fišekćiu

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Prizren

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Prizren

Grad / Selo: Prizren

Lokacija: Naselje Baždarana

Poštanski fah: 20000

Naziv ulice: Kosova

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.