Kulla Kadri Vebi Zećirija (Gnjilane)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: Tetor 2012

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 01.10.2014

Istorijat

U selu Hadžaj, 17 km na jugu Gnjilana, nalazi se dvospratna kula Kdri Vebi Zećirija. Ova objekat je izgrađen u osmoj dekadi XIX veka, tačnije 1880 godine. Kula je na dva sprata, gde je svaka prostorija imala svoju određenu stambenu funkciju. Pravougaonog je plana. Na prizemlju se nalazi soba za goste i druge prateće sobe za stanovanje i skladištenje hrane i životinja. Na prvom spratu se nalazi velika podela – kedar, koji je služio za okupljanja tokom dana, ali koji nije van spoljašnog zida. Ova se prostorija može zvati i čardak. Izgradnja je rađena polu-istesanim i tesanim kamenjem, seoskom tehnikom izgradnje. Zidovi su malterisani glinenim malterom. Drvene grede, postavljene na oko svakog metra visine, stvaraju čvrstu horizontalnu strukturu zida. Kula je pokrivena četvorovodnim krovom, pokriven tradicionalnim glinenim crepovima. Na prednjoj strani krova nalaze se i dva svetlarnika koja osvetljuju kulu. Fasade su linearne, gde se jedinu dinamiku stvaraju prozori postavljeni na ritmički način. Karakteristika ove kule su prozori, rađeni kamenim okvirom, dok su iznutra pravougaonog oblika. U unutrašnjosti su sačuvani originalni elementi, kao što su dimnjaci i drvene grede sa prestonicom. Kula održava visok nivo autentičnosti, ali je veoma oštećena pa je potrebna obnova. Predstavlja karakteristični primer arhitekture seoskog života na kraju XIX veka.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 000346

Naziv: Kulla Kadri Vebi Zećirija

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Gnjilane

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Gnjilane

Grad / Selo: Hadžaj

Lokacija: Hadžaj-(Gnjilane)

Poštanski fah: 60520

Naziv ulice:

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.