Bivši objekat Turskog vojnog skladišta (Gnjilane)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: Tetor 2012

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 01.10.2014

Istorijat

U gradu Gnjilanu, preko puta autobuske stanice, nalazi se bivše Tursko vojno skladište, kasnije bolnica i nekoliko godina sud za prekršaje, dok ovaj objekat sada koriste političke stranke u Gnjilanu, kao svoje ogranke. Ovaj objekat je izgrađen u XVIII veku. Na osnovu imena, ovaj je objekat bio Tursko vojno skladište, a kasnije je namena promenjena i u većini slučajeva je korišćen za kancelarije vlade. Objekat poseduje dva sprata, gde je svaka prostorija imala svoju određenu ulogu. U vreme bivše Jugoslavije objekat je služio i kao sud za prekršaje. Objekat uglavnom čuva svoje početno stanje, osim obnova na fasadi koje su stalno sprovođene kao i obnova krova. Izgradnja pripada tipu kuće i poseduje elemente neoklasičnog stila. Objekat je izgrađen od kamema, cigli, drva i crepova. Pripada gradskoj tehnici i posebne je arhitekture. Prozori su pravougaonog oblika. Iako zamenjeni novim, uspeli su da sačuvaju svoj prvobitni oblik. Ulazna vrata je na svom gornjem delu oblika polu-luka.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 000320

Naziv: Bivši objekat Turskog vojnog skladišta

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Gnjilane

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Gnjilane

Grad / Selo: Gnjilane

Lokacija: Gnjilane

Poštanski fah: 60000

Naziv ulice: "Idriz Seferi"

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Osmanska

Vek: XVIII

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.