Baza podataka kulturnog nasleđa na Kosovu

Vlora Dumoshi Kosovo poseduje bogato i raznovrsno kulturno nasleđe.

Baza podataka kulturnog nasleđa je jedna od naših zakonskih obaveza, ali i dobra mogućnost da se kulturno nasleđe identifikuje, priznaje i predstavi građanima Republike Kosova, a i celom svetu.

Ova baza podataka predstavlja našu istoriju i budućnost. Ovde možete pronaći znanje o vrednostima iz doba Vinče i antičke Dardanije pa sve do onih iz 21 veka. Imovine koje se nalaze u ovoj bazi podataka jesu nasledne vrednosti Kosova, vrednosti njenog naroda, koje izražavaju prošlost i kulturnu raznolikost Kosova.

Baza podataka je glavna smernica za priznanje kulturnog nasleđa na Kosovu. Svakog puta, ista se ažurira i stalno se upotpunjuje kako bi služila i onima koji žele posetiti lokacije, spomenike u mestima kulturnog nasleđa na Kosovu, domaćini i turisti, ali i oni koji žele identifikovati i istraživati naše kulturno nasleđe. Zato ova baza podataka služi kao veoma važno informativno, edukativno ali i promotivno sredstvo,

Želim da se zahvalim svim onim koji su omogućili realizaciju projekta baze podataka, uključujući Ambasadu Velike Britanije na Kosovu i Kulturno Nasleđe Bez Granica (CHWB). Zahvaljujući velikom radu, sada imamo i bazu podataka koja se ažurira iz dana u dan.

Kulturno nasleđe je univerzalna vrednost, i kao takva zahteva strast, ljubav, trud i joše veće angažovanje za zaštitu, očuvanje i promovisanje iste.

Ja lično verujem u volju građana i institucija Republike Kosova i verujem da će svaki građanin i svaka institucija štititi, čuvati i promovisati, ali i uživati naše kulturno nasleđe.

Ministarstvo Kulture, Omladine i Sporta je glavna podrška i glavno usredsređenje za strategije i politike zaštite, očuvanja i promovisanja njenog kulturnog nasleđa.

Vlora Dumoshi
Ministar Kulture, Omladine i Sporta

Facebook

Podržan od strane:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.