Kuća Selima Bakije (Djakovica)

Status

Vrsta zaštite: Pod zastitom Data e Mbrojtjes: E.K.nr.890/50 ,dat.08.08.1950

Istorijat

Kuća Selima Bakije se nalazi u ulici “Skenderbega” u naselju zvanom “Mala Čaršija”. Objekat je izgrađen 1910 godine. Ovaj je objekat služio i kao stambena kuća. Od velike je istorijske važnosti jer je ovde rođen narodni heroj NOP-a – Mustafa Bakija. Ovaj objekat poseduje velike arhitektonske vrednosti tipične tradicionalne gradske kuće. Kuća je podeljena na dva dela, gde je jedan obnovljen a od originalnosti nije ništa sačuvano, osim jednog dela strehe na severnom delu. Drugi deo koji pripada vlasniku Sutkiju Bakiji, pretrpeo je manje izmene i prilagođen je modernom životu. Važno je napomenuti da je kuća karakteristična po povezanosti prostorija, bogatstvom dobro očuvanih ukrasa i strehom dužine 2,20 m, koja je takođe očuvana u delu porodice Bakija.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 002743

Naziv: Kuća Selima Bakije

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Ðakovica

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Djakovica

Grad / Selo: Đakovica

Lokacija: Mala Čaršija

Poštanski fah: 50000

Naziv ulice: “Skënderbeu”

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Moderna

Vek: XX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.