Kula Aslana Tupele (Mitrovica)

Status

Vrsta zaštite: Inventarisano Data e Mbrojtjes:

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 3755/2013 01.10.2013

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 4164/2014 01.10.2014

Istorijat

U naselju Tupela, selo Mali Kčić, opština Mitrovica, nalazi se kula (prema verovanjima meštana) Aslana Tupele. Prema podacima dobijenim od strane Ferata Aslana Tupele (1947), kulu je izgradio Ahmet Tupela (Aslanov otac), u drugoj polovini XIX. veka. Kule sa etažitetom P+1 ima stambenu funkciju. Služila je kao škola za obrazovanje generacija, prizemlje je služilo kao učionica, a prostorija prvog sprata nije podeljena za razliku od drugih kula. Docnije, prvi sprat je služio kao mesto gde su gosti ostavljali konje, a na spratu se nalazi gostinska soba- oda koja je služila samo za prijem gostiju. Od izgradnje kule naovamo nije bilo intervencija, osim čardaka koji je uklonjen 1990. godine. Stanje kule je veoma teško do te mere da ugrožava živote članova porodice. Kula je izgrađena na temeljima sa etažitetom P+1, kamenim blokovima postavljenim jedan iznad drugog, bez drvenih greda. Na istočnim, zapadnim i južnim zidinama se mogu uočiti otvori za prozore u obliku lučnih puškarnica a na severnim zidinama se mogu uočiti dva okrugla otvora koji su služila kao osmatračnice ali i postavljanje ceva puške ako je to bilo potrebno. Cena konstrukcija između sprata, stepenica, plafona i krova je od drvene građe. Četvorostrešni krov prekriven je tradicionalnim crepom.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 000465

Naziv: Kula Aslana Tupele

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Mitrovica

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Mitrovica

Grad / Selo:

Lokacija:

Poštanski fah: 40000

Naziv ulice: f.sh. Kqiq i Vogël

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period:

Vek: XIX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.