Kuća Džafera Deve (1930) (Mitrovica)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2171/2012 01.10.2012

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 3755/2013 01.10.2014

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 4164/2014 01.10.2014

Istorijat

Kuća Džafera Deve sagrađena je u centru grada, tačnije u starom gradskom jezgru Mitrovice, i to pored centralnih gradskih objekata i institucija. Kuća je sagrađena 1930. godine. Kuća je na početku gradnje imala stambeni karakter. Posle Drugog svetskog rata, tadašnja vlast je zaplenila celokupnu imovinu Džafera Deve i ona je prešla u društvenu svojinu. Posle zaplene, kuća je služila kao ambulanta, a kasnije za zbrinjavanje stambeno nezbrinutih porodica. Gore pomenutu kuću sagradio je Džafer Deva, jedna od najistaknutijih ličnosti u tom regionu. Džafer Deva je u periodu 1941-1944 odigrao ključnu ulogu u organizaciji i odbrani albanskog stanovništva. Tokom ovog perioda, Džafer Deva je držao ključne pozicije – bio je gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova u Albanskoj vladi (1943/44). Posle rata je gonjen od vlasti emigrirao u SAD, gde je i umro (1978). Kuća ima stambenu namenu, a spratnost je Po+P+2. Kuća Džafera Deve je od izuzetne društvene, kulturno-istorijske i arhitektonske vrednosti za ceo region. Po građevinskom stilu, ova kuća pripada savremenoj zapadno-evropskoj arhitekturi i odlikuje se brojnim dekorativnim elementima na eksterijeru. Kao takva, ona je jedna od prvih kuća ovog stila u Mitrovici i na Kosovu uopšte. Građevinski stil ove kuće predstavlja radikalan preokret u prelasku sa gradnje objekata sa uticajem arhitekture orijentalnog stila na gradnju objekata sa stilom savremene evropske arhitekture. Sistem gradnje je masivan. Glavni građevinski materijal su kamen i cigla od pečene gline povezani krečnim malterom. Međuspratna konstrukcija je od drveta. Krov je dvovodni sa drvenom konstrukcijom, okružen zidom venca, a krovni pokrivač je od ćeramide. Kuća je iznutra i spolja omalterisana krečnim malterom. Zgrada je sačuvala prvobitno građevinsko stanje. Na objektu nisu urađene značajnije promene, osim određenih intervencija u podeli unutrašnjeg prostora.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 000453

Naziv: Kuća Džafera Deve (1930)

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Mitrovica

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Mitrovica

Grad / Selo: Mitrovica

Lokacija: Mitrovica

Poštanski fah: 40000

Naziv ulice:

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Moderna

Vek: XX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.