Kuća Udruženja Lovaca (Mitrovica)

Status

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 2171/2012 01.10.2012

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 3755/2013 01.10.2014

Vrsta zaštite: Pod privremenom zastitom Data e Mbrojtjes: 4164/2014 01.10.2014

Istorijat

U oblasti regulacionog plana “Centar” UDP-a Mitrovice nalazi se objekat poznat kao Kuća Lovaca. Zgrada je sagrađena u XX veku, odnosno u godinama 1932-33 Zgrada je imala stambenu funkciju. Ovaj objekat i danas zadržava svoju originalnost. Ova kuća je jedini dokaz koji je ostao o jevrejskog humanista dr. Nehmin Shefaj, danas poznata kao “Kuća Lovaca”. Dr. Nehmin Shefaj je stigao na Kosovu na početku XX veka iz Sovjetskog Saveza u okviru Međunarodne Misije Crvenog Krsta. On je lečio mnogo ljudi iz Mitrovice i drugih područja Kosova od epidemije velikih boginja. U februaru 1942, dr. Shefaj biva uhapšen od nacista i 8 maja iste godine biva streljan u ozloglašenom kampu Banjica, u Beogradu. Nekoliko dana posle hapšenja dr. Shefaj, njegova supruga Hedvig i dve ćerke su uhapšene i poslate su u kampovima negde na zapadu Evrope, i više se nisu vratile. Veličina zgrade je S+P+1. Suteren sadrži ekonomski prostor, dok su ostala dva sprata imala stambenu destinaciju. Zgrada je projektovana u stilu modernog zapadno evropskog perioda arhitekture, stil koji počeo da prodre u ovim regionima u drugoj i trećoj deceniji XX veka. Izgradnja je realizovana savremenim materijalima tog vremena. Zgrada se odlikuje ulaznom kapijom isticanom na fasadi objekta, otvorenom terasom na spratu, otvorima- prozorima velikih dimenzija u poređenju sa orijentalnim stilom izgradnje do tada. Zgrada je pretrpela transformacije u enterijeru, promenila je funkciju i danas služi kao administrativni objekat za potrebe Sportskog Lovačkog Udruženja “Trepča” u Mitrovici.

Nazivi i reference

Jedinstveni broj: 000435

Naziv: Kuća Udruženja Lovaca

Klasa: Monument

Institucija: RCKN - Mitrovica

Lokacija

Država: Kosovo

Opština: Mitrovica

Grad / Selo: Mitrovica

Lokacija: Mitrovica

Poštanski fah: 40000

Naziv ulice:

Funkcionalna vrsta i datiranje

Vrsta (Tip):Arkitektuale - SRB

Period: Moderna

Vek: XX

Saznajte kroz mapiranje:

Razvoj Databaze je bio moguć sa velikom podrškom Britanske Ambasade u Pristini. Izraženi sadržaj u njoj je, odgovornost Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta i ne odražava obavezno mišlenja donatora.
Projekat za izradu ove baze podataka je proveden od strane Švedske Fondacije Kulturne Baštine bez Granica CHwB.
© 2014 / Izraženi sadržaj je odgovornost Vlade Kosova ili Ministarstva kulture, omladine i sporta i ne predstavlja satavove donatora.